Bir okulun (domainleri nasıl bir biçimdedir? İlkokulların ve liselerin domainleri k12.tr ile biter. Örneğin ankaralisesi.k12.tr Böyle k12.tr ile biten bir domain almak için eğitim kurumu olduğunuzu ispatlamak gerekir. Bu adres nic.tr sitesinden alınıyor.
Sıra hostingde. Hostingi alırken çok seçenekli hostingleri tercih edin. Okul Web Siteleri için hazırlanmış değişik scriptler mevcut. Uygun bir yerden hostingimizi aldıktan sonra, Nameserver adreslerinizi domaine uyarlıyorsunuz. Şimdi elimizde bir domain ve hosting var.
Siteyi kim hazırlayacak peki? Sitenin güncellemeleriyle kim ilgilenecek? Tabiki okulun bir öğrencisi. Okulda bir etkinliktir aynı zamanda. Bu konuda yapılan en büyük hata bir okulun web sitesinin bir internet şirketine yaptırılmasıdır. Ne demektir bu? Bu, okulda olan o kadar yetenekli öğrenciyi umursamıyorsun demektir. Bu, güncellemelerinin ikinci elden yapılması demektir. Şirkete e-posta gönder; onlarda yayınlasınlar; çok uzun iş çok!
Hem de fahiş fiyatlarla hazırlıyorlar. Yaptıkları bir şey yok; hazır scripti yüklüyorlar ve iki ayda bir güncelliyorlar. Her gün güncelleme imkanım varken neden böyle bir şey yapayım ki?
Bu konuyada değindikten sonra şimdi içerik kısmına; nasıl yapılacağına geçiyoruz.
Bir okulun web sitesinin içeriğinde ne olmalıdır?
- Tarihçe
- Okul Fotoğrafları
- Etkinlikler
- Eğitim kadrosu
- İdare
- Mezunlar
- Duyurular, Haberler
Yukarıdaki yedi maddenin yanında ek scriptlerde yüklenebiliyor bazen. (Forum vb..) Ancak bunların pek bir gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sonuçta resmi web sitesinde forum olursa, sitenin resmiliği bozulur. Bu yüzden öğrencinin serbestçe yazabileceği alan oluşturan scriptler olmamalı. Öğrencilerin yazdıkları mutlaka denetimden geçirilmeli.
Bunlara ek olarak Ders Notları, Anketler vs. açılabilir. Bunlar son derece kullanışlı olur, öğrencinin ilgisini çeker. Zaten siteye koyulacak dökümanlar; öğrencinin ilgisini çekecek yöne doğru olmalıdır. Mesela ders programları okulun internet sitesine koyulabilir. Öğrenci ders programlarına bakmaya girerken, bir duyuruyu da öğrenmiş olur.
Siteye bulunduğunuz il ile ilgili istatistikleri de eklemekte fayda var. X şehri hava durumu, X şehrinden haberler başlığıyla yan menününüzün uygun bir yerine yerleştirilebilir.
İçeriğide belirledik; peki siteyi ne ile kodlayacağız? Statik mi olsun? Dinamik olursa hangi script kullanılmalı? Flash mı kullanmalı?
Elbetteki statik olmamalı bir okulun web sayfası. Dinamik olmalı ki güncellemeler kolay yapılabilmeli, anında bir şeyler düzeltilebilmeli. Şablonları ve scriptleri incelemeye ilk önce MEB’in dağıttığı şablonlardan başlayalım.
MEB Şablonları
Milli Eğitim Bakanlığı bu iş için HTML formatında ücretsiz, 23 şablon dağıtıyor. Şablonlar CSS ile hazırlanmış, stilini kendinize göre ayarlayıp, hiç kodlama dilleriyle uğraşmadan halledebilirsiniz. Ancak baştan söyliyim: güncellemeleri zor yaparsınız.
Okul Web Sitesi İçin PHP Scriptler
1. WordPress: Çok yönlü wordpress okulların web siteleri için ideal bir script. Gelişmiş sayfalama ve yazı yazma potansiyeli. Kategorilenmiş içerik, yüzlerce eklenti.. Bence bir okulun web sitesi bu script ile hazırlanmalı. Tabi bu script ne kadar kaliteliyse kullanmayı öğrenmek bir o kadar zor. Bunun için WordPress dersleri veren bazı siteler mevcut.
Gerçekten kaliteli bir şeyler yapmak istiyorsanız WordPress diyorum. Ben kendi lisemin resmi olmayan web sitesini bu script ile hazırladım. O da hazır olarak; yani wordpress.com aracılığı ile. Buyurun bir örneğe bakalım, WordPress Türkiye, Download
2. Joomla: Okulların web sitelerini hazırlayan şirketlerin genelde kullandıkları bir script. (bilhassa BİLSA bu scripti kullanıyor.) WordPress kadar kaliteli olmasada iyidir yani. İki üç kere yılın en iyi içerik yönetim sistemi ödülüne layık görülmüştür. Ancak yapısı karmaşıktır. Veritabanı bağlantıları karmaşıktır. WordPress gibi bloglama üzerine kurulmadığı için öğrenciye pek hitap etmez.
Okul Web Sitesi İçin ASP Scriptler
Bu ASP scriptleri PHP scriptlerden daha fazla aslında. Fakat scriptleri yapanlar genelde scriptlerini parayla satıyor. Bizde bu alanda wordpress gibi kaliteli bir bloglama sistemi arıyoruz. Yani aspindir.com‘un Blog bölümünü inceliyoruz.. 🙂
İndirilen scriptler bloglamak için oluşturulduğu için bazı yerlerinde düzeltme yapmanız gerekmekte. Bu düzeltmelerden sonra iyi şeyler yapabilirsiniz.. 😉
1. ABT Blog
Sonuç olarak Türkiye’deki okulların web siteleri çok kalitesizdir. Bu durumu ortadan kaldırmak için bu yazıyı yazdım, inşallah yararlanmışsınızdır ve okulunuzun web sitesini tekrar düzenlemeye koyulursunuz..
Bir öğretmen olarak yazınız için teşekkür ederim. Okul siteleri ne yazık ki gerektiği gibi tasarlanmıyor, güncellenmiyor. Gerçi bunun nedenlerinden biri de MEB tarafından ücretsiz verilen website alanlarıdır. okuladi.meb.k12.tr gibi bir adres altında 50 MB alan veren MEB bu alanda ASP + PHP desteği sunmuyor. Bu nedenle de okul sitelerini tasarlayanlar, HTML kullanmak zorunda kalıyor, dolayısıyla da güncelleme konusunda yaşanan zorluk, sitelerin güncel kalmasını engelliyor.
Bu konuda HTML kodlayanlara tavsiyem Dreamweaver’in şablon yapısını öğrenmeleridir ve bu yapıyı kullanarak siteleri tasarlarsalar güncelleme işlemi olabildiğince kolaylaşacaktır (anahtar kelimeler; düzenlenebilir alan, şablon).
WordPress hayranı biri olarak kendi okulumun sitesini (http://www.nigdetml.k12.tr) WP kullanarak hazırladım ve sürekli de güncel tutmaya çalışıyorum. Ayrıca örnek olarak yine benim tasarladığım http://www.nigdecumhuriyetal.k12.tr adresini de verebilirim.
Joomla kullanan okul sitelerini sevmiyorum. Hemen hepsi birbirinin aynı ve kullanımı da zor.
k12.tr den meb.k12.tr ye geçenler mecburiyetten mi yoksa bedava olduğu içn mi geçiyor bilmiyorum. Ama sitelerden çok çektiklerini biliyorum. Bu nedenle bende bir okul scripti yazmaya karar verdim ve bu yazınızdan faydalanacağım. Benim için kullanım kolaylığı ve tasarım önceliklidir. Maalesef gördüğümüz gibi pek çok resmi site berbat bir tasarıma sahip. Tabi buna birde MEB in koyduğu standartlar eklenince…
Harika bir yazi olmus, Furkan.
Gayet güzel olur. Teşekkürler
Daha kullanışlı olması açısında joomlayı tavsiye ederim kuracak olan arkadaşlara.
Teşekkürler Çok Güzel Bir Paylaşım…….
Meb şablonları heryerde mevcut
Güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
http://www.turkuazokul.com adresinde çok güzel hazırlanmış bir şablon var.
ben sıfırdan öğrenmek istiyorum bu işi bana önerebileceğiniz ve bu konuları anlatan güzel bi site var mı
Google’a ‘HTML dersleri’ yazarak bu dünyaya giriş yapabilirsiniz.
Okul sitelerini tasarlamak için joomlayı öneririm.
Güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
http://www.izmirkoclukmerkezi.com gibi tema bulabilirmiyiz