Love is… / Şıpsevdi karikatürlerinin hikayesi

Marketten aldığım şıpsevdilerden çıkan “aşk…” karikatürlerini okurken aklıma geldi. Keşke dedim, zamanında bir koleksiyon oluştursaydım Şıpsevdi’lerden. (oluşturan oluşturmuş) Sonra meraklandım, yıllardır satılan bu sakızlarda yer alan karikatürleri kim çizmiş diye. Bir ajansın bu sakızlara özel olarak hazırladığı bir kampanya bekliyordum; ancak karşıma son derece ilginç bir hikaye çıktı. 45 yıllık bu hikayeyi sizlerle de paylaşmak…

love.is.hikayesi

Marketten aldığım şıpsevdilerden çıkan “aşk…” karikatürlerini okurken aklıma geldi. Keşke dedim, zamanında bir koleksiyon oluştursaydım Şıpsevdi’lerden. (oluşturan oluşturmuş) Sonra meraklandım, yıllardır satılan bu sakızlarda yer alan karikatürleri kim çizmiş diye. Bir ajansın bu sakızlara özel olarak hazırladığı bir kampanya bekliyordum; ancak karşıma son derece ilginç bir hikaye çıktı. 45 yıllık bu hikayeyi sizlerle de paylaşmak istedim.

“Love is… / Aşk…” karikatür serisinin hikayesi

İşte o karikatür serisine ilham veren aşıklar: Kim ve Roberto Casali.
İşte o karikatür serisine ilham veren aşk. Kim ve Roberto Casali.

Seriye ilişkin karikatürlerin arkasında gerçek bir aşk hikayesi yatıyor. Yeni Zelanda’lı karikatürist Kim Casalini bu karikatürlerdeki kadın ve erkeği kendisi ve sevgilisi olarak düşünerek çizmeye başlıyor.

Seri, ilk olarak 1970’li yıllarda Los Angeles Times’da siyah-beyaz olarak yayınlanmasıyla popüler hale geliyor. Aynı yıllarda yayınlanan Love Story filminin afişinde yer alan “Aşk asla pişmanlık duymamaktır” (Love means never having to say you’re sorry.) sözüyle birlikte bu karikatürler Casali’yi ve karikatür serisini iyice meşhur hale getiriyor.

Kim, aynı seriyi bu defa Bill Asprey adındaki bir tasarımcıyla anlaşarak renkli bir şekilde 1972 yılında İngiliz gazetesi Mail on Sunday’da yayınlatıyor.

Daha sonrasında Türkler olarak biz devreye giriyoruz ve paket içerisinde bu karikatürlere yer veren Love is… sakızlarını üretiyoruz. İlk olarak Türk üreticiler tarafından üretilen bu sakızlar 1990’larda Rusya ve Ukrayna’da da yaygınlaşıyor. Sakızlarda yer alan iki farklı tad, “aşkın iki meyvesi”ni temsil ediyor. (orj. the love of two fruits)

Aşk... her zaman yağmurla güneşin birarada olmasıdır.
Aşk… her zaman yağmurla güneşin birarada olmasıdır.

Aşkı için dünyaca ünlü bir karikatür serisi meydana getiren Kim’in eşi Roberto kendisinden 21 yıl önce ölüyor. Kim Casali ise hastalıklarla verdiği mücadele sonucunda 1997 yılında. Karikatür serisi daha önce Kim’in anlaştığı Bill Asprey tarafından çizilmeye devam ediliyor..

Seri bugüne kadar 9000’un üzerinde lisanslı üründe kullanılmış, 25 farklı dile çevrilmiş ve 60 farklı ülkede yayınlanmış durumda. Anlaşılacağı üzere bu seri dünyadaki en popüler karikatür serilerinden biri olarak tarihe geçmiş.

Love is… ile ilgili internet siteleri

Gerçek bir koleksiyona sahip olmak isterdim elbet; ama internette birden fazla sitede taranmış koleksiyonlar bulunuyor. Hatta AppStore’da bu seriye ilişkin bir uygulama dahi var.

  • loveisfan.com: serinin hayranı olan bir sevgili için yapılan e-koleksiyon sitesi. Sitede 87 adet renkli love is… karikatürü var.
  • loveiscomix.com: Siyah-beyaz sayısız love is… karikatürü içerde.
  • artfulaspreycartoons.co.uk/love-is: Karikatür serisini bugün devam ettiren İngiliz tasarımcı Bill Asprey’in sayfası.
  • pinterest/laurenmichele63: Pinterest’te yine serinin hayranı tarafından oluşturulmuş, 451 adet karikatürden oluşan sayfa.
  • 44 karikatür: Kim Casali’nin çizimlerinden oluşan 44 çizim bir araya getirilmiş.
  • loveisapplication.com: iPhone ve iPad’ler için yapılmış uygulamanın internet sayfası. Hayranları olanlar bu zengin uygulamayı mutlaka incelemeli.

Seriyle ilgili arama motorlarında yapacağınız aramalarla bundan başka kitaplara, ürünlere ve sayfalara ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

Fotoğraflar için. (1) (2)

Bir yanıt

  1. Fatma avatarı
    Fatma

    Emeğinize sağlık. Öğrenmek istediğim her şeyi buldum. Referans sitelerle beraber öneri siteler de vermişsiniz, daha ne olsun 🙂