Malum, Türk hukuku içerisinde akademik çalışmalarda bulunmak için hukukun içinde yer alan her alt dala özgü bir yabancı dilin öğrenilmesi gerekiyor. Dünya’daki akademik araştırmalar ceza hukukunda İtalyanca, medeni hukukta Almanca, idare hukukunda Fransızca ağırlıklı olarak devam ediyor. Buna paralel olarak önemli eserler bu dillerde veriliyor olduğundan, Türkiye’de de hukuk dalına göre bu yabancı dillerden birine veya birkaçına hâkim olmak gerekiyor. Bununla birlikte insan hakları, ticari tahkim, AB hukuku gibi alanlardaysa İngilizce’nin bariz bir ağırlığı söz konusu.
İngilizce’nin hukuk alanında ağırlığının olmamasının sebebi, terimsel açıdan gerekli derinliğe sahip olmaması ve özellikle Almanca’ya göre hukuk dili olarak çok sığ bir dil olması. Bu sebepledir ki zaten, tahkim ve insan hakları gibi, aslında terimsel zenginliği çok da olmayan, dolayısıyla çok derinleşilemeyen alanlarda kullanılan bir dil İngilizce Bu ön kabullerle birlikte dünyadaki iletişim dilinin İngilizce olması da başka bir yönden İngilizce’nin hukukçular tarafından da iyi bilinmesi gerektiğini gösteriyor. Medeni hukuk, Ceza Hukuku, İdare hukuku gibi alanlardaki eser oluşturma konusunda henüz kullanılmasa da hukukçular arasındaki sözlü iletişimde yerini İngilizce’ye bırakması da hukuk ingilizce’sinin önemli oluşunu gösteriyor.
Bu düşüncelerle Ankara Üniversitesi Bankacılık ve Ticaret Hukuku Enstitüsü’nün düzenlediği Hukukçular için İngilizce kursuna başladım. Geçen sene Ekim ayında başlayan kurs, 28 Mayıs’ta yapılan son sınavla bitti. Geriye bu alana özgü izlenimlerim kaldı. Ankara Üniversitesi’ndeki kursun yanı sıra, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen kursa dair izlenimlerini Gizem Süleymanoğlu’ndan yazmasını rica ettim, beni kırmadı ve o da notlarını benimle paylaştı. Hukuk İngilizcesi için Türkiye’de neler yapılabilir, kısaca onu ifade etmeye çalıştık bu yazıyla.
Banka ve Ticaret Hukuku Arşt. Enst. / Hukukçular için İngilizce Sertifika Programı
A. Ü. Banka ve Ticaret Hukuku Araştırmaları Enstitüsü, 1954 yılında Türkiye İş Bankası tarafından kurulmuş bir vakıf. Çok uzun yıllardır farklı hukuk dallarında sertifika programları düzenleyen bu Enstitü, benim katıldığım bu yılda Hukukçular için İngilizce programının yirmi altıncısını düzenlemiş oldu. 26 yıllık birikim nedeniyle Hukukçular için İngilizce denildiğinde bu kurum Türkiye’de bir marka olmuş durumda. Ancak şunu da söylemeliyim ki, geçen yirmi altı yıllık süreçte eğitimdeki gelişmelere pek ayak uydurabilmiş değil. Misâlen 26 yıllık birikim, henüz bir basılı esere dönüşebilmiş değil. Ya da interaktivite anlamında genel İngilizce kurslarından aşina olduğumuz reading, speaking, writing ve listening skillerinin geliştirilmesi için genel İngilizce kurslarında uygulanan temel yöntemler uygulanmıyor.
Sertifika programı kapsamında aldığım 8 ders ve bunlara ilişkin kısa değerlendirmelerim şu şekilde:
Enstitü tarafından düzenlenen bu sertifika programına dahil olabilmek için her yıl Enstitü tarafından yapılan genel İngilizce sınavından belli bir puanın üzerinde almak gerekiyor. Genel İngilizce konusunda henüz yeterli bir aşamaya gelmemiş olanların verim alamayacağı bu sertifika programının bedeli 1250 ₺ (idi). Sınav her yıl Eylül ayının son haftasında yapılıyor ve kurs iki dönem (bir yıl) sürüyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk İngilizcesi Kursu
Gizem Süleymanoğlu aktardı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü’nde temel olarak Cambridge Uluslararası Hukuk İngilizcesi Sertifikası (ILEC)’e hazırlık mahiyetinde yıl içerisinde farklı dönemlerde açılan, 10 haftalık (60 saatlik) bir kurs veriyor. Bankacılık Enstitiüsü’nde olduğu gibi bu kurs öncesinde de katılımcıların dil yeterlilik düzeylerini ölçmek için bir dil yeterlilik sınavı yapılarak katılımcılar belirleniyor. Bilgi Üniversitesi, İngilizce eğitimini dört beceri üzerine kurduğu için (writing, speaking, listening, reading) dil yeterlilik sınavını da hem sözlü hem de yazılı şekilde gerçekleştiriyor. Sözlü sınavı çok belirleyici olmasa da bir case study çalışmasının da içinde yer aldığı yazılı sınav kaliteli ve belirleyiciydi. Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen bu kursun ücreti 1250 ₺. Bu ücrete birçok ülkede, bu alandaki profesyonelliği ispatlanması amacıyla kullanılan ILEC (Cambridge Uluslarası Hukuk İngilizcesi Sertifikası) sınavını da dahil. Bilgi Üniversitesi, kurs aracılığıyla katılımcılara Sözleşmeler, Taşınmaz mal varlığı, Eşya satışı, Fikri mülkiyet, İstihdam, Rekabet ve Hukuk uygulamalarıyla ilgili olarak dört dil becerisi kazandırmayı amaçlıyor.
Genellikle çalışanların katıldığı bu programda, İngilizce’yi meslek hayatlarında aktif olarak kullanan avukatlar genel terminolojiye hâkim bir şekilde kursa katılıyor. Bu da hukuk öğrencilerinin ve stajyer avukatların zaman zaman demoralize olmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla bu kurstan tam verim alınabilmesi için, kursa destek olmak amacıyla kurs dışında hukuk ingilizcesine ciddi mesai harcamak gerekiyor. Tüm dersleri baştan sona Garret Gilmore sürdürüyor. Kendisi hem türk hukukuna hem yabancı hukuka hâkim biri. Kursta kaynak kitap olarak Cambridge’ın ILEC kitapları kullanılıyor. Mantığı itibariyle Genel İngilizce’ye yönelik hazırlanmış Cambridge kitaplarıyla aynı bu kitaplar; 4 beceriyi birlikte geliştirmeyi amaçlıyor. İstanbul’da farklı üniversitelerde ve baroda da hukuk ingilizcesi kursu veriliyor; ama oradaki arkadaşlarımdan anladığım kadarıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kursu işin ciddiyetini layıkıyla yerine getiren birkaç kurstan biri.
•
Bu kurslardan başka Çankaya Üniversitesi’nde verilen Hukukçular İçin İngilizce kursuyla ilgili şuradan, Londra Dil Okulları’nın İngiltere’de verdiği kursla ilgili şuradan ve Cambridge Law Studio’nun kurslarıyla ilgili şuradan bilgi alabilirsiniz.
Kurs bitti, ya sonra? ILEC: Uluslararası Hukuk İngilizcesi Sertifikası
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hukuk ingilizcesine dair verilen kurslardan herhangi birini bitirdiğinizde, yeterliliğinizi Cambridge’ın verdiği uluslararası dil sertifikasıyla ispatlayabilirsiniz. Bu sertifikayı almak için Cambridge tarafından yapılan sınava Türkiye’de İstanbul, İzmir, Mersin veya Muğla’da girebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var, Cambridge bu sertifika sınavını en son 2016 yılının Aralık ayında gerçekleştirecek. Bu tarihten sonra bunun yerine Business English: Advance sınavına girerek, uluslararası alanda kullanılmak üzere dil sertifikası alabilirsiniz. Bu sınavla ilgili ayrıntılı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.
Yorum Ekle